Rengeteg mítosz és tévhit kering arról, hogy a szója káros és nem szabad fogyasztani, férfiak számára pedig különösen nem ajánlott. Eláruljuk, miért tanácsos bevezetni az étrendünkbe, és mire érdemes vigyázni a szójatermékekkel kapcsolatban. Írásunkhoz Nagy Zita Szabó Zoltán dietetikussal készített interjúját vettük alapul.
A szójabab Kelet-Ázsiában őshonos: így talán nem véletlen, hogy egyes ázsiai vidékeken élő lakosság, akiknek az étrendjében sok szója és rizs jelenik meg, valamint kevesebb állati eredetű termék, jobb egészségügyi állapotnak, és hosszabb életnek örvendenek. A szója a hüvelyesek közé tartozik, amikről általánosságban elmondható, hogy nagyon jó fehérjeforrások, magas a rosttartalmuk, ásványi anyag- és vitamin tartalmuk. Csak ez a növény nagyon jó fehérje, kalcium, vas, a-vitamin, c-vitamin, B-6 vitamin, B12 vitamin és magnézium forrás.
Amit a legtöbbször ellenérvként lehet hallani ezzel kapcsolatban, az az, hogy a szója ösztrogént tartalmaz, ami önmagában nem igaz: fito-ösztrogéneket, azaz növényi ösztrogének is alkotják, ezeknek pedig számos pozitív hatását vélik a kutatók, például:
- Segíthet a menopauza által produkált kellemetlen hőhullámok enyhítésében.
- Nem nő, sőt, csökken a szervezetben jelen lévő ösztrogén szintje.
- Csökkenti a koleszterinszintet.
- Mértékletes fogyasztása abszolút nem növeli az „elnőiesítő” hatást.
Ami viszont kijelenthető, hogy valóban mértékkel szükséges fogyasztani a szóját, ahogyan minden mást is. Ahhoz, hogy ebből a növényből annyi ösztrogént vigyünk be a szervezetünkbe, ami már ártó hatású, ahhoz napi 3 szóját vagy szójaterméket kellene fogyasztanunk huzamosabb ideig. Továbbá:
- Ami a férfiakat illeti, napi 2 adag szója vagy szójatermék hosszútávon való fogyasztása sem elegendő ahhoz, hogy a sokak által rettegett nőiesítő hatás jelentkezzen.
- Terhesség esetén is lehet mértékkel fogyasztani szóját, napi 1-2 adag az, ami még problémamentesen fogyasztható.
- Kisgyermekek esetében egy éves kortól (egyes tanulmányok 9 hónapos kortól említik) ajánlott a szójatartalmú termékek fogyasztása.
- Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) napi 25 gramm szójafehérje fogyasztását kifejezetten javasolja.
A fentiek értelmében általánosságban elmondható, hogy akinek nincsen valamilyen érzékenysége vagy allergiája ez ügyben, annak ajánlott a szója mérsékelt fogyasztása a növény egészségügyi előnyei miatt. Esetleges betegségek, vagy gyógyszeres kezelések esetében érdemes konzultálni a szakorvossal saját magunk megnyugtatása és rendezett egészségügyi állapota érdekében.
/Felhasznált forrás: Növényi-alapú étrendről, szójáról, vitaminokról, szakmáról – interjú Szabó Zoltán dietetikussal/